Pigwa to jeden z moich ukochanych jesiennych owoców. W tym roku w Tuchomku hojnie obrodziła. Wykorzystałam ją do zrobienia konfitury i nalewki. Dzisiaj zaprezentuję konfiturę pigwową z dodatkiem gruszek.
To pierwszej klasy przepis. 😀 Konfitura smakowita. Doskonała na grzankę, do wypieków, do herbaty.
Smak pigwy genialnie łączy się ze smakiem imbiru. Wystarczy 2 łyżki konfitury zalać szklanką wrzątku, dodać kilka plasterków imbiru a otrzymamy rozgrzewający i wzmacniający odporność napój. Idealny na jesienny i zimowy czas. 😉
1 kg owoców pigwy
3/4 kg cukru
3 dorodne twarde gruszki
4 szklanki wody
Owoce umyć, przekroić na ćwiartki. Usunąć pestki i gniazda nasienne (nie obierać ze skórki).
Pokroić w paseczki.
Gruszki obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kostkę.
Z wody i cukru ugotować syrop. Do syropu dodać pigwę i gruszki. Zagotować a następnie na bardzo małym ogniu gotować 20 minut mieszając od czasu do czasu.
Następnego dnia czynność z gotowaniem powtórzyć.
Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić.