To ciasto na pewno zachwyci każdego. Ale tym razem to był mój wybór aby zachwycić Olenkę, która świętowała jakże poważne dziesiąte urodziny 😀
- 300g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g miękkiego masła
- 80g cukru
- 100g cukru brązowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 3 jaja
- szczypta soli
- 2 duże łyżki jogurtu naturalnego
- 150g ciemnych chipsów czekoladowych (lub posiekanej gorzkiej czekolady)
- 100g m&m
- 100 g czekolady mlecznej (u mnie czekolada z siekanymi migdałami)
- 50 ml śmietanki kremówki
Masło ubić lub utrzeć z cukrami na jednolitą masę. Następnie dalej ubijając dodawać po jednym jaju i ekstrakt waniliowy. Stopniowo dosypywać mąkę z proszkiem i dokładnie zmiksować. Na koniec dodać chipsy czekoladowe i połowę m&m-sów. Całość dokładnie wymieszać.
Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem. Przełożyć ciasto do formy, wyrównać. Na wierzchu ułożyć pozostałe m&m-sy.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 25 minut (do suchego patyczka). Czekoladę ze śmietanką rozpuścić w kąpieli wodnej. Po przestudzeniu ciasto pokryć roztopioną czekoladą 🙂