Drugi tort na dziesiąteczkę Olenki. Tym razem na koleżeńskie przyjęcie 🙂 Sugestia co do ozdoby była jednoznaczna. Na torcie miał się pojawić piesek. To nie było łatwe zadanie. Ostatecznie na torciku zagościły cztery głowy czworonogów 😉
Składniki biszkoptu:
- 4 jajka w temperaturze pokojowej
- 200 g cukru pudru
- 70 g mąki pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 2 pełne łyżki kakao
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Żółtka ubić z połową cukru pudru na gładką puszystą masę. W drugiej misce z resztą cukru pudru ubić białka.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i kakao przesiać przez sito do oddzielnej miski, wymieszać.
Żółtka z białkami połączyć delikatnie za pomocą szpatułki. Następnie do jajecznej masy dodać 1/3 mieszaniny mąki z kakao i bardzo delikatnie połączyć szpatułką. Wsypać następną część (1/3) mącznej mieszanki i znów delikatnie połączyć. To samo zrobić z pozostałą mąką. Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce do ostudzenia. Zimny biszkopt przekroić na 2 poziome blaty.
Składniki nasączenia:
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1/2 szklanki zaparzonej mocnej herbaty z cytryną
Składniki na frużelinę:
- 300 ml zmiksowanych świeżych truskawek,
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka żelatyny
Zmiksowane truskawki zagotować z cukrem. Dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać. Do gorących truskawek dodać żelatynę wcześniej także rozpuszczoną w łyżce wody. Dokładnie wymieszać nie dopuszczając do zagotowania. Ostudzić.
Składniki na masę czekoladową:
- 100 g czekolady (pół na pół gorzkiej i mlecznej)
- 250 g sera mascarpone (w temperaturze pokojowej)
- 350 ml zimnej śmietanki kremówki najlepiej 36%
- 1/2 szklanki cukru pudru
Czekoladę połamać na kostki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą (nie gorącą!) połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę kremówkę ubić na bardzo sztywną pianę razem z cukrem pudrem. Ubitą śmietankę wmieszać delikatne z masą czekoladową. Wstawić do lodówki.
Składanie tortu:
Dwa biszkoptowe blaty skropić przygotowanym ponczem z herbaty i ekstraktu waniliowego. Pierwszy blat ułożyć na paterze i rozsmarować na nim połowę truskawkowej frużeliny. Na frużelinę nałożyć krem czekoladowy i równo rozsmarować. Następnie nałożyć drugi biszkoptowy blat a na nim kolejno warstwę frużeliny i czekoladowego kremu. Resztą czekoladowego kremu posmarować boki tortu. Na kilka godzin wstawić do lodówki.
Potem zabawa w dekorowanie. Teraz dopiero można wykazać się kreatywnością 😀
Ja zgodnie z życzeniem Olenki z ciastek, pierników, czekolady i ozdobnych cukierniczych koralików i m&m-sów zrobiłam cztery psie głowy 😉
Kwiatki na torcie powstały z małych pianek marshmallow. Pianki przecinałam ukośnie nożyczkami. Tak powstały płatki kwiatków. Środki kwiatków to m&m-sy. Na środku tortu ułożyłam pieski. Całą powierzchnię posypałam pokruszonym biszkoptem (miał imitować ziemię). Między kwiatkami można dostrzec żelowe robaczki. Takie same robaczki ozdabiają boki tortu 😀