Muffiny z bananami i czekoladą

46 lat minęło…

W tym szczególnym dla nas dniu i w tym trudnym dla wszystkich czasie odrobina słodyczy do kieliszka likieru… 😉

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 banany bardzo dojrzałe
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 100 g czipsów czekoladowych
  • biała czekolada (50g) do dekoracji – opcjonalnie

Jaja roztrzepać z olejem i cukrem. Dodać rozgniecione widelcem banany, ekstrakt waniliowy oraz mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać. Dodać czekoladowe czipsy i jeszcze raz wymieszać.

Ciasto nakładać do muffinkowej formy wyłożonej papilotkami do 3/4 wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut (do suchego patyczka).

Opcjonalnie można udekorować albo lukrem albo roztopioną białą czekoladą 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *