Na ciasto:
- 3 szklanki mąki
- 7 g drożdży suszonych
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- około 1 szklanki ciepłej wody
Z podanych składników zagnieść ciasto, dobrze wyrobić i pozostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Farsz:
- mięso z rosołu 1/2 kg (u mnie wołowina i indyk pół na pół)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa (lub inne zioła)
Mięso przepuścić przez maszynkę. Cebulę, czosnek i paprykę pokroić w drobną kostkę a następnie podsmażyć na maśle z oliwą. Dodać do mięsa, posolić do smaku, dodać majeranek i gałkę i dokładnie wymieszać.
Kiedy ciasto wyrośnie (około godziny) rozwałkować na 1/2 centymetra. Wykrawać krążki, nadziewać farszem, dokładnie skleić. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać czarnuszką. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20 minut. Podawać z jogurtem lub śmietaną czy jak kto woli: z sosem (np. czosnkowym, koperkowym) czy salsą 😉