Urodzinowe czekoladowe babeczki z czekoladowym kremem dla naszej kochanej Jubilatki Natalki 🙂
Składniki na 12 babeczek: (ja robiłam z dwóch porcji dlatego składniki podwoiłam)
140g masła
60g gorzkiej czekolady
1/2 szklanki dobrego ciemnego kakao
3/4 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jaja
3/4 szklanki cukru
paczka cukru z wanilią
szczypta soli
1/2 szklanki śmietany 18%
Do garnka z grubym dnem włożyć masło, czekoladę i cukier. Podgrzewać mieszając do momentu aż masło, czekolada i cukier się rozpuszczą. Zdjąć z ognia. Dodać kakao, wymieszać dokładnie łyżką. Masę odstawić do ostygnięcia.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Do jajek dodać cukier z wanilią i sól. Dokładnie wymieszać. Wlać przestygniętą masę czekoladową i ponownie wymieszać.
Do masy dodać mąkę i śmietanę. Mieszać do momentu połączenia składników.
Ciasto przełożyć do blaszki na muffinki wyłożonej papilotkami. Piec przez około 20-21 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 170 stopni. Jeśli będziemy piec dłużej, babeczki będą bardziej suche.
Po przestudzeniu z każdej babeczki ściąć górę a następnie pokruszyć.
Spód babeczki posmarować kremem czekoladowym*** i posypać pokruszonym ciastem, lekko je dociskając, aby nie spadało.
Udekorować. U mnie część babeczek w kwiatki zrobione z maleńkich pianek marshmallow i cukrowych koralików a druga część dla dzieci z dinozaurami 😛
***Krem czekoladowy:
200g
masła
5 dużych łyżek kakao
1 szklanka miałkiego cukru
2
jaja
4 łyżki likieru jajecznego, kawowego, rumu
lub innego alkoholu
Jaja bardzo dokładnie utrzeć z cukrem. Masa maślana będzie gotowa w momencie kiedy cukier nie będzie już wyczuwalny. Dodać kakao partiami po jednej łyżce cały czas ucierając. Masło rozpuścić i jeszcze gorąc dodawać do masy cienkim strumieniem cały czas ucierając. Następnie do masy dodać rumu lub likieru. Czekoladowa pyszna masa musi jeszcze w lodówce odczekać około godziny. W tym czasie zgęstnieje i będzie ją można posmarować babeczki.