Małe co nieco dla Tobisia z okazji imienin 😉
Kuleczki na bazie ciasta, mascarpone i kremu czekoladowego otoczone czekoladą i udekorowane różnymi cukrowymi cudeńkami przypadną do gustu każdemu 😛
- 400 g pokruszonego ciasta (u mnie murzynek, ale może być inne ciasto babkowe lub pokruszone herbatniki czy biszkopty)
- 120 g serka mascarpone
- 80 g kremu czekoladowego lub masła orzechowego
- 200 g czekolady, do obtoczenia (u mnie mleczna i gorzka)
- 1 łyżka oleju
- kolorowe cukrowe posypki
Z podanych składników otrzymamy około 20 sztuk słodkich kuleczek.
Mascarpone wymieszać z kremem czekoladowym. Kawałki pokruszonego ciasta połączyć z kremem i schłodzić przez 15 minut w zamrażarce.
Ze schłodzonej masy formować w dłoniach kulki. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i schłodzić w zamrażarce przez kolejne 15 minut.
Czekoladę z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej wyjęte z zamrażarki kulki. Poczekać aż jej nadmiar skapnie, udekorować i przełożyć na papier do pieczenia. Kiedy czekolada zastygnie każdą kuleczkę włożyć do papierowej papilotki.
Smacznego 🙂