Inspiracją był dla mnie przepis J. Olivera, który nieco zmodyfikowałam 😉
Do wykonania tej naprawdę przepysznej czekoladowo-pomarańczowej owsianki potrzeba:
- 400 g dobrych drobnych płatków owsianych
- 200 g uprażonych na patelni migdałów
- 250 g daktyli bez pestek
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 torebka cukru ze skórką pomarańczową Dr. Oetker lub skórka otarta z jednej ekologicznej pomarańczy
Do blendera wsypać 200 g płatków owsianych, uprażone migdały i daktyle i drobno zblendować. Do tej mieszanki dodać resztę płatków owsianych (200 g), kakao, cynamon, ekstrakt waniliowy, cukier pomarańczowy lub skórkę z pomarańczy. Całość dokładnie wymieszać i przesypać do słoja.
Z tej mieszanki w ciągu trzech minut można przygotować na śniadanie wspaniałą owsiankę 😀
200 ml wody i 3 – 4 czubatych łyżek owsianki gotować 3 minuty. Można zjeść samą, ze świeżymi owocami i łyżką jogurtu greckiego lub tak jak ja z prażonymi jabłkami i płatkami migdałów 😉 lub też z innymi dodatkami według własnego upodobania. S m a c z n e g o 🙂