Tadzio nie jest zwolennikiem tortów z kremami dlatego na Jego 10-te urodziny upiekłam cytrynowe ciasto z polentą, które zostało ozdobione liczną kocią rodzinką 😛
Ciasto z dodatkiem polenty, mielonych migdałów i dużej ilości soku z cytryny jest wyjątkowe!!! Lekkie, nieco ziarniste i bardzo cytrynowe. Pychota. 😀
- 180 g masła
- 150 g drobnego cukru
- 3 duże jajka
- skórka otarta z 2 dorodnych soczystych cytryn oraz sok z nich wyciśnięty
- 130 g zmielonych migdałów
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g drobnej kaszki kukurydzianej lub mąki kukurydzianej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i zmiksować na gładką, kremową, lekko ziarnistą masę.
Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Do formy przełożyć gotową masę.
Piec w temperaturze 170 stopni przez około 40, do tzw. suchego patyczka.
Lukier mandarynkowy:
- sok i skórka otarta z 1 mandarynki
- 1/2 ? 3/4 szklanki cukru pudru
Składniki utrzeć w miseczce. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru. Polać ostudzone ciasto.
Z miłością i babciną czułością powstało także czekoladowe ciacho w kształcie serca dla wspaniałego dziesięciolatka 😉
Drugie serce powędrowało do Olenki i Tobisia 🙂