Tym razem focaccia nieco inaczej. Oprócz mąki, wody, oliwy i drożdży, które zawsze są niezbędnymi składnikami, dodałam również masło i jaja 🙂 Fokaccia na bazie tych składników jest znacznie pulchniejsza, moim zdaniem wyśmienita 😀 Zachęcam, tym bardziej, że można przy okazji wykazać się kreatywnością przy jej ozdabianiu 😉
Składniki na dużą blachę:
- 450 g maki pszennej
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży lub 40 g świeżych
- 100 g masła
- 250 ml wody lub mleka
- 2 jaja
- 2 płaskie łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- szalotka, czerwona papryka, oliwki, rozmaryn, seler naciowy, czosnek, czarnuszka (do dekoracji). Można tu użyć innych składników, wg upodobania 😉
W rondelku roztapiamy masło, następnie lekko studzimy.
Mąkę łączymy z solą i suszonymi drożdżami. Dodajemy przestudzone masło, wodę i jaja. Wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy w celu napowietrzenia ciasta.
Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Ręką zwilżoną oliwą równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blachy. Palcami robimy w cieście zagłębienia i całość skrapiamy oliwą.
Wierzch ciasta można ozdobić w dowolny sposób 😉
Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 – 15 minut.