Focaccia

Tym razem focaccia nieco inaczej. Oprócz mąki, wody, oliwy i drożdży, które zawsze są niezbędnymi składnikami, dodałam również masło i jaja 🙂 Fokaccia na bazie tych składników jest znacznie pulchniejsza, moim zdaniem wyśmienita 😀 Zachęcam, tym bardziej, że można przy okazji wykazać się kreatywnością przy jej ozdabianiu 😉

Składniki na dużą blachę:

  • 450 g maki pszennej
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży lub 40 g świeżych
  • 100 g masła
  • 250 ml wody lub mleka
  • 2 jaja
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • szalotka, czerwona papryka, oliwki, rozmaryn, seler naciowy, czosnek, czarnuszka (do dekoracji). Można tu użyć innych składników, wg upodobania 😉

W rondelku roztapiamy masło, następnie lekko studzimy.

Mąkę łączymy z solą i suszonymi drożdżami. Dodajemy przestudzone masło, wodę i jaja. Wszystko mieszamy i dokładnie wyrabiamy w celu napowietrzenia ciasta.

Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Po tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Przekładamy ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia posmarowanym oliwą. Ręką zwilżoną oliwą równomiernie rozkładamy ciasto na całą powierzchnię blachy. Palcami robimy w cieście zagłębienia i całość skrapiamy oliwą.

Wierzch ciasta można ozdobić w dowolny sposób 😉

Pieczemy w nagrzanym do 190 stopni piekarniku przez około 10 – 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *