Chleb orkiszowo-pszenny

  • 500 g mąki orkiszowej (Melvit)
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki owsianej (Melvit)
  • 2 opakowania drożdży suszonych (2 x 7 g)
  • 80 g ziaren sezamu
  • 500 ml mleka
  • 300 ml wody
  • 40 ml oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 płaskie łyżeczki soli

Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, pszenną, owsianą, suche drożdże, sezam, sól, cukier, mleko, wodę i olej. Dokładnie wymieszać i wyrobić w celu napowietrzenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.

Po tym czasie lekko wyrobić i przełożyć na blaszki natłuszczone olejem. Zwilżonymi wodą rękoma wygładzić ciasto, posypać np. czarnuszką lub makiem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 – 55 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *