- 500 g mąki orkiszowej (Melvit)
- 350 g mąki pszennej
- 150 g mąki owsianej (Melvit)
- 2 opakowania drożdży suszonych (2 x 7 g)
- 80 g ziaren sezamu
- 500 ml mleka
- 300 ml wody
- 40 ml oleju
- 1 łyżeczka cukru
- 3 płaskie łyżeczki soli
Do dużej miski wsypać mąkę orkiszową, pszenną, owsianą, suche drożdże, sezam, sól, cukier, mleko, wodę i olej. Dokładnie wymieszać i wyrobić w celu napowietrzenia. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 – 40 minut.
Po tym czasie lekko wyrobić i przełożyć na blaszki natłuszczone olejem. Zwilżonymi wodą rękoma wygładzić ciasto, posypać np. czarnuszką lub makiem, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 – 55 minut.