Ciasteczka cytrynowe na Wielkanoc

  • 490 g mąki pszennej
  • 230 g masła
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka skórki otartej z cytryny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Z powyższych składników wyrabiamy kruche ciasto. Schładzamy w lodówce przez godzinę.

Schłodzone ciasto cienko wałkujemy i foremkami wykrawamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 8 – 9 minut do lekkiego zrumienienia.

Wystudzone ciasteczka lukrujemy. Lukier cytrynowy: sok z cytryny i cukier puder. Ilość cukru i soku taka aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Polukrowane ciasteczka dowolnie dekorujemy.

Zarówno lukier jak i dekorację można pominąć. Ciasteczka są pyszne, bardzo maślane z cytrynową nutą 🙂

2 komentarze do “Ciasteczka cytrynowe na Wielkanoc”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *