
Kruche ciasteczka w kształcie jajeczek w sam raz na Wielkanocny stół 😉 Polukrowane i ozdobione niczym tradycyjne pisanki ucieszą zwłaszcza naszych milusińskich.
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki wody różanej (doda ciastkom nutę różaną) lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (doda ciastkom nutę waniliową)
lukier:
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść szybko na gładką i jednolitą masę. Schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremką jajeczka. Wykrojone ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 9 – 10 minut.
Białko jaja zmiksować na wolnych obrotach z cukrem pudrem do uzyskania gładkiej konsystencji. Polukrować ostudzone ciasteczka a następnie ozdobić roztopioną czekoladą i cukrowymi ozdobami.





Przesliczne !!!!!
Dzięki 🙂