Ragu z białą kiełbasą

Mój sos na bazie surowej białej kiełbasy przypomina nieco włoskie ragu. Klasycznie ragu serwowane jest z makaronem np. penne. Ja podałam z ziemniakami puree i smakowało wybornie 🙂 Polecam bardzo. Oczywiście smak sosu będzie uwarunkowany od smaku kiełbasy. Dlatego kiełbasa powinna być dobrej jakości 😉

  • 4 białe surowe kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 2 spore ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 – 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta chili
  • sól do smaku (jeśli kiełbasa jest wystarczająco słona nie dosalać)
  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy wyjętą z osłonek, rozdrobniona kiełbasę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia a następnie przekładamy do garnka.
  2. Na tej samej patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do garnka z kiełbasą. Doprawiamy pieprzem, papryką, oregano i bazylią.
  3. Do sosu wlewamy pomidory z puszki, dodajemy ocet balsamiczny i cukier. W razie potrzeby doprawiamy solą i dusimy około 20 minut na małym ogniu.

Podajemy z makaronem, puree ziemniaczanym, ryżem lub z bułeczką. Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *