Mój sos na bazie surowej białej kiełbasy przypomina nieco włoskie ragu. Klasycznie ragu serwowane jest z makaronem np. penne. Ja podałam z ziemniakami puree i smakowało wybornie 🙂 Polecam bardzo. Oczywiście smak sosu będzie uwarunkowany od smaku kiełbasy. Dlatego kiełbasa powinna być dobrej jakości 😉
- 4 białe surowe kiełbasy
- 1 duża cebula
- 2 spore ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 – 2 marchewki
- 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta chili
- sól do smaku (jeśli kiełbasa jest wystarczająco słona nie dosalać)
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę a następnie wrzucamy wyjętą z osłonek, rozdrobniona kiełbasę. Smażymy do momentu lekkiego zrumienienia a następnie przekładamy do garnka.
- Na tej samej patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek oraz marchewkę i paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Warzywa przekładamy do garnka z kiełbasą. Doprawiamy pieprzem, papryką, oregano i bazylią.
- Do sosu wlewamy pomidory z puszki, dodajemy ocet balsamiczny i cukier. W razie potrzeby doprawiamy solą i dusimy około 20 minut na małym ogniu.
Podajemy z makaronem, puree ziemniaczanym, ryżem lub z bułeczką. Smacznego 🙂