Placek z cukinii

  • 1,5 kilogram cukinii
  • 160 gramów boczku wędzonego lub dobrej wędzonej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • 4 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 pęczka szczypioru
  • 1 pęczek koperku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki oleju
  • 6-8 suszonych pomidorów w oleju
  • sól, pieprz, ulubione zioła(u mnie prowansalskie)

Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie osączamy z nadmiaru wody na sitku. Boczek lub kiełbasę, cebule, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na ojeju. Szczypior i koper drobno siekamy. Pomidory suszone osączamy z oliwy i drobno kroimy.

Do cukinii dodajemy boczek lub kiełbasę z cebulą, szczypior, koperek, pomidory, mąkę i jaja. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Placek wykładamy na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (z termoobiegiem).

Wyjmujemy z piekarnika, po 15-20 minutach pokroimy w trójkąty. Podajemy z jogurtem 😉




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *