- 1,5 kilogram cukinii
- 160 gramów boczku wędzonego lub dobrej wędzonej kiełbasy
- 1 duża cebula
- 4 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1/2 pęczka szczypioru
- 1 pęczek koperku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oleju
- 6-8 suszonych pomidorów w oleju
- sól, pieprz, ulubione zioła(u mnie prowansalskie)
Umyte cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy łyżeczkę soli i odstawiamy na 15 minut, po tym czasie osączamy z nadmiaru wody na sitku. Boczek lub kiełbasę, cebule, czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy na ojeju. Szczypior i koper drobno siekamy. Pomidory suszone osączamy z oliwy i drobno kroimy.
Do cukinii dodajemy boczek lub kiełbasę z cebulą, szczypior, koperek, pomidory, mąkę i jaja. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Placek wykładamy na formę wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut (z termoobiegiem).
Wyjmujemy z piekarnika, po 15-20 minutach pokroimy w trójkąty. Podajemy z jogurtem 😉