Chłodnik to najlepsza zupa na upalny dzień. Ten z ogórków jest bardzo prosty i ekspresowy w wykonaniu. Trzeba tylko pamiętać aby przed podaniem dobrze go schłodzić 🙂
- 4 średnie ogórki gruntowe
- 1 – 2 ząbków czosnku
- 1/2 pęczka posiekanego koperku
- 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku
- kilka rzodkiewek
- 400 ml jogurtu naturalnego
- 250 ml kefiru
- 250 ml zsiadłego mleka
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie warzywa i zioła umyć i osuszyć. Ogórki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w bardzo cienkie plasterki lub zetrzeć na tarce. Szczypiorek i koperek drobno posiekać. Czosnek posiekać i dokładnie rozetrzeć z solą. Do naczynia przełożyć ogórki, szczypior, koperek, rzodkiewkę i czosnek. Całość zalać zimnym jogurtem, kefirem i zsiadłym mlekiem, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Chłodnik podałam ze smażonymi na maśle młodymi ziemniakami 😉