Zapiekanka z cukinii i czerwonej fasoli z fetą

  • 2 zielone cukinie (średniej wielkości)
  • 2 cebule (nieduże)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 łyżki mąki (u mnie żytnia, ale może być pszenna)
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2 duże jaja
  • 200 g greckiej fety
  • 1/2 szklanki startego parmezanu(plus do posypania na wierzch zapiekanki)
  • 2 łyżki świeżego tymianku (lub 1 płaska łyżeczka suszonego)
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa do podsmażania
  • 1 łyżka masła

Cebulę i czosnek drobno posiekać. Przełożyć na rozgrzaną patelnię i zeszklić (na oliwie). Przełożyć do miski.

Cukinie przekroić wzdłuż dwukrotnie (powstaną długie ćwiartki cukinii). Następnie pokroić w cienkie ćwierćplasterki. Przełożyć na patelnię z łyżką masła, lekko posolić i krótko przesmażyć (ma pozostać lekko chrupka). Podsmażoną cukinię przełożyć do miski z cebulą. Osączoną z zalewy fasolę oraz rozdrobnioną fetę, starty parmezan i tymianek dodać do cukinii. Wymieszać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć z warzywami. Jaja roztrzepać z jogurtem, dodać do warzyw. Całość doprawić solą i pieprzem (uważać z solą gdyż zarówno feta jak i parmezan są słone).

Na wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formie wyłożyć masę cukiniową. Posypać tartym parmezanem.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 35 – 40 minut.

Podawać z naturalnym jogurtem 🙂 Smakuje również na zimno, ale najczęściej zjadana jest od razu w całości 😛

UWAGA dla mięsożerców 😉 Zapiekankę można wzbogacić przez dodanie do masy podsmażonej na maśle pokrojonej w drobną kostkę szyki (kilka plastrów).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *