Ciasto z robakami to wyśmienita propozycja na Halloween. Ale nie tylko. Moje znalazło miejsce na urodzinowym stole Olenki. Bazą może być ciasto marchewkowe, murzynek czy czekoladowy biszkopt. Do tego krem z mascarpone i śmietanki oraz żelowe robaczki i to wszystko 😀 Smacznego 🙂
Moje ciasto z robakami zrobiłam na bazie murzynka, który upiekłam na dużej blasze z wyposażenia piekarnika. Odkroiłam z krótszego boku pięciocentymetrowy kawałek ciasta, który pokruszony posłużył do imitacji ziemi. Następnie murzynka przekroiłam na dwie równe części. Na pierwszej wyłożyłam cienką warstwę marmolady z rajskich jabłuszek (może być inna lub można pominąć). Na marmoladę nałożyłam warstwę kremu i przykryłam drugim blatem ciasta. Na wierzch wyłożyłam krem, tym samym kremem posmarowałam boki ciasta. Wierzch posypałam okruszkami ciasta. Udekorowałam żelkami i to wszystko 😉
Skład i przygotowanie kremu:
- 250 ml śmietanki 36 %
- 250 serka mascarpone
- 2 – 3 czubate łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- żelki dżdżownice
Schłodzoną śmietankę ubiłam z cukrem pudrem, następnie dodałam mascarpone oraz kakao. Wymieszałam tylko do połączenia składników.