Suszona aronia

Aronia nazywana również czarną jarzębiną to najzdrowszy owoc jagodowy świata. Właściwości zdrowotnych nie sposób wymienić, jest dobra na wszystkie choroby cywilizacyjne.

Pierwszy raz pokusiłam się na ususzenie owoców aronii. Naprawdę polecam, bo to bardzo niekłopotliwa sprawa.

Suszona aronia jest świetna jako składnik jesiennych i zimowych herbatek. Wprawdzie podczas suszenia owoce tracą trochę witaminy C, ale bardzo ważne dla naszego zdrowia bioflawonoidy w dużej mierze się zachowują. A oto sposób w jaki można owoce aronii ususzyć 😉

  • owoce aronii obrać, umyć, wysuszyć. Rozłożyć na dużej blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia;
  • suszyć w temperaturze 70 stopni C, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach (pomiędzy piekarnik a drzwiczki należy włożyć drewnianą łyżkę);
  • aronię należy suszyć przez 2 dni włączając piekarnik kilka razy dziennie po godzinie; 
  • gdy owoce są pomarszczone, ale nadal sprężyste aronia jest już odpowiednio wysuszona.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *