Konfitura z aronii ze śliwką

Otrzymaną od Romci wyjątkowo dorodną aronię wykorzystałam między innymi do zrobienia pysznej konfitury. Polecam jest genialna 🙂

Konfitura z aronii i śliwek – to słodka propozycja na zimowe chłody. Doskonała do naleśników, placków, jako dodatek do ciast, do herbaty czy po prostu podana ze świeżą chrupiącą bagietką 😉

  • 500 g aronii
  • 500 g śliwki węgierki
  • 700 g cukru

Aronię, jeśli nie jest przemrożona wkładamy na jedną dobę do zamrażarki. Do garnka wsypujemy cukier i zmrożoną aronię. Co jakiś czas owoce mieszamy. W trakcie rozmrażania aronia puści sok. Gdy owce się rozmrożą garnek stawiamy na małym ogniu i gotujemy do momentu kiedy cukier się rozpuści. Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na ćwiartki. Dorzucamy do aronii i gotujemy na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Owoce odstawiamy do przestygnięcia i ponownie gotujemy również na wolnym ogniu przez następne 1,5 godziny. Konfiturę wkładamy do suchych wyparzonych słoiczków i dokładnie zakręcamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *