Piernikowe choinki

Pyszne piernikowe choinki, to moja propozycja na zbliżające się święta.

  • 4 pełne łyżki miodu naturalnego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli

Masło, miód i przyprawę do piernika podgrzewamy do momentu aż masa stanie się płynna. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy cukier puder. Wlewamy masę płynną nieco przestudzoną, dodajemy jajko i dokładne mieszamy drewnianą łyżką aż ciasto będzie gładkie i lśniące.

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Stolnicę delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części a następnie każdą rozwałkowujemy na grubość 3 – 4 mm. Wycinamy pierniczki i układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia.

Pieczemy około 8 – 10 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na złocisty kolor. Uważać należy aby się nie przepaliły.

Ozdabianie to już kwestia fantazji i wyobraźni. Moje choinki tym razem ozdobione zostały lukrem białym, zielonym, czekoladą, złotymi i srebrnymi koralikami 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *