Pralinki orzechowe (wersja dla dorosłych)

  • 250 g wafelków orzechowych pokrojonych w małe kawałki
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 100 g żurawiny przekrojonej na 2-3 części
  • 200 g nutelli
  • 250 g gorzkiej lub mlecznej czekolady (do obtoczenia), roztopionej w kąpieli wodnej
  • 100 ml likieru pomarańczowego (brandy lub innego trunku)

Orzechy uprażyć na patelni. Posiekaną żurawinę zalać likierem na godzinę. Do miski wsypać posiekane wafelki i orzechy, dodać nutellę, żurawinę z likierem. Wymieszać.

Z masy formować kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (masa będzie klejąca, ale wystarczy lekko zwilżyć dłonie). Włożyć na 2 godziny do zamrażarki. Kulki wyjąć i pokryć roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Można udekorować, ale niekoniecznie. Pozostawić do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *