Czekoladowe muffinki pieczone w wafelkach do lodów to ciekawy pomysł na deser. Ten pomysł na pewno ucieszy kinderbale dla dzieci. Ja wykonałam babeczki dla Pań z okazji ich święta. 😉
- 16 wafelków do lodów z płaskim dnem
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 3/4 szklanki mleka u mnie migdałowe
- 1/2 szklanki cukru
- 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier z wanilią
- dżem z aronii lub inny (gęsty)
- 100 g białej czekolady
- 3 łyżki śmietanki 30 %
- koraliki cukrowe do dekoracji
W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy przestudzone masło z czekoladą. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wykładamy do wafelków. Najpierw łyżeczkę masy, na nią łyżeczkę dżemu który następnie przykrywamy dwiema łyżeczkami masy. Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu smarujemy roztopioną białą czekoladą (w kąpieli wodnej – czekolada ze śmietanką). Polane białą czekoladą babeczki można udekorować. Ja użyłam ozdoby cukrowe 😉