Babeczki czekoladowe à la ciepłe lody

Czekoladowe muffinki pieczone w wafelkach do lodów to ciekawy pomysł na deser. Ten pomysł na pewno ucieszy kinderbale dla dzieci. Ja wykonałam babeczki dla Pań z okazji ich święta. 😉

  • 16 wafelków do lodów z płaskim dnem
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka kakao
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mleka u mnie migdałowe
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 spora łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier z wanilią
  • dżem z aronii lub inny (gęsty)
  • 100 g białej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • koraliki cukrowe do dekoracji

W rondelku rozpuszczamy masło razem z gorzką czekoladą. W jednej misce mieszamy składniki suche: mąkę z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem z wanilią. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem, dodajemy przestudzone masło z czekoladą. Do składników suchych dodajemy mokre i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową masę wykładamy do wafelków. Najpierw łyżeczkę masy, na nią łyżeczkę dżemu który następnie przykrywamy dwiema łyżeczkami masy. Pieczemy 25 – 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wystudzeniu smarujemy roztopioną białą czekoladą (w kąpieli wodnej – czekolada ze śmietanką). Polane białą czekoladą babeczki można udekorować. Ja użyłam ozdoby cukrowe 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *