Nalewka. Pomarańczówka z kawą

  • 6 pomarańczy bio (nie woskowanych)
  • 25 g palonych ziaren kawy 
  • 300 g cukru 
  • 250 ml wody 
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 500 ml wódki czystej 40%

Umyte pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na plastry. Ziarna kawy prażyć na patelni przez około 5 minut. Niemożna dopuścić do przypalenia kawy tylko pozwolić podgrzewając na uwolnienie mocniejszego aromatu. Dlatego należy dość często mieszać. Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Skórki z 3 pomarańczy po usunięciu białych części przełożyć do słoja wraz z plastrami pomarańczy. Dodać podprażoną kawę. Zalać przestudzonym syropem, spirytusem i wódką.

Tak przygotowany nastaw pozostawić w słoju na miesiąc. Następnie osączyć owoce z kawą na durszlaku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Przecedzoną nalewkę przefiltrować. Ja użyłam do tego celu filtra do kawy. Przefiltrowaną nalewkę przeleć do butelek, odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na miesiąc. Potem już można raczyć się jej wyjątkowym smakiem 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *