- 6 pomarańczy bio (nie woskowanych)
- 25 g palonych ziaren kawy
- 300 g cukru
- 250 ml wody
- 500 ml spirytusu 96%
- 500 ml wódki czystej 40%
Umyte pomarańcze obrać ze skórki i pokroić na plastry. Ziarna kawy prażyć na patelni przez około 5 minut. Niemożna dopuścić do przypalenia kawy tylko pozwolić podgrzewając na uwolnienie mocniejszego aromatu. Dlatego należy dość często mieszać. Wodę zagotować z cukrem i ostudzić. Skórki z 3 pomarańczy po usunięciu białych części przełożyć do słoja wraz z plastrami pomarańczy. Dodać podprażoną kawę. Zalać przestudzonym syropem, spirytusem i wódką.
Tak przygotowany nastaw pozostawić w słoju na miesiąc. Następnie osączyć owoce z kawą na durszlaku wyłożonym bawełnianą ściereczką. Przecedzoną nalewkę przefiltrować. Ja użyłam do tego celu filtra do kawy. Przefiltrowaną nalewkę przeleć do butelek, odstawić w ciemne miejsce przynajmniej na miesiąc. Potem już można raczyć się jej wyjątkowym smakiem 😉