- 200 g mąki
- 80 g wiórków kokosowych (możliwie najdrobniejszych)
- 100 g masła
- 100 g cukru pudru
- 1 jajko
- 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego „cytryna z Sycylii” Dr Oetker
- cukier do posypania zajączków
- 2 łyżki śmietany (do posmarowania ciasteczek)
Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem do uzyskania kruszonki. Wbić jajko, dodać ekstrakt cytrynowy. Krótko wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Foremką wycinać zajączki. Zajączki posmarować śmietaną (pędzelkiem) i posypać cukrem. Układać na blasze i piec około 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić od spodu.