Zajączki kokosowe

  • 200 g mąki
  • 80 g wiórków kokosowych (możliwie najdrobniejszych)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu naturalnego “cytryna z Sycylii” Dr Oetker
  • cukier do posypania zajączków
  • 2 łyżki śmietany (do posmarowania ciasteczek)

Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem do uzyskania kruszonki. Wbić jajko, dodać ekstrakt cytrynowy. Krótko wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Ciasto owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów. Foremką wycinać zajączki. Zajączki posmarować śmietaną (pędzelkiem) i posypać cukrem. Układać na blasze i piec około 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić od spodu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *