Kruche jajeczka z różą, smaczne i efektowne. Będą niewątpliwą ozdobą Wielkanocnego stołu i ucieszą każdego łasucha 😉
- 350 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1/2 szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżki konfitury z płatków róży
lukier:
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka konfitury z płatków róży
- 1 szklanka cukru pudru (lub więcej do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść szybko na gładką i jednolitą masę. Schłodzić w lodówce. Ciasto podzielić na kilka części. Każdą wałkować na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremką jajeczka. Wykrojone ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut.
Z soku cytrynowego, konfitury różanej i cukru pudru utrzeć lukier. Polukrować ostudzone ciasteczka a następnie ozdobić roztopioną czekoladą i cukrowymi ozdobami.
CUDA!!!Po prostu wspaniale dziela !!!
😉