Śledziowe wyzwanie inspirowane przepisem „Smacznej Pyzy”. Nieco zmodyfikowane.
- 4 filety śledziowe (śledzie wiejskie)
- 1 cebula szalotka
- 1 łyżka rodzynek
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 3 morele suszone
- olej z pestek winogron
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczki sproszkowanego chili
Śledzie osączyłam i osuszyłam w ręczniku papierowym a następnie pokroiłam w paski. Rodzynki i żurawinę sparzyłam wrzątkiem i osączyłam. Morele pokroiłam w paski. Szalotkę pokroiłam w drobną kosteczkę.
Na patelni podgrzałam 3 łyżki oleju. Wrzuciłam szalotkę, dodałam obie papryki i owoce. Po kilku chwilach odstawiłam do przestudzenia. Dolałam następne 3 łyżki oleju i zalałam śledzie. Następnego dnia będą gotowe do spożycia 😉