- 2 pełne szklanki mąki pszennej
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 4 jaja
- 1/2 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki mleka
- sok z jednej limonki
- skórka otarta z jednej limonki
- 1 łyżeczka drobno posiekanego świeżego rozmarynu
na lukier:
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3-4 łyżeczki soku z limonki
Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formę do baby natłuścić masłem. Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiać do miski i dodać szczyptę soli.
Do oddzielnej miski wbić jaja i ubić z cukrem na puszystą masę. Potem dodać oliwę, mleko, ekstrakt z wanilii, sok z limonki i wszystko wymieszać. Dalej mieszając partiami dodawać suche składniki. Na koniec dodać skórkę z limonki i posiekany rozmaryn.
Powstałą masę przelać do wysmarowanej formy. Piec około 40 minut – do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 20 minut. Po tym czasie wyjąć z formy.
Cukier puder połączyć z sokiem z limonki i polać wystudzoną babkę.