sałatka:
- 1 opakowanie sałat mix
- 2 buraki (małe)
- 1 gruszka (duża)
- cytryna
- 1 łyżeczka miodu
- 60 g sera feta
- 30 g orzechów włoskich
- sól
- pieprz
dresing:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z 2 cytryn
- 1 łyżeczka musztardy
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- sól, pieprz
W słoiczku umieszczamy wszystkie składniki na dresing. Dokładnie zakręcamy słoik. Łączymy je ze sobą przez energiczne potrząsanie słoikiem.
Buraki myjemy, nakłuwamy wykałaczką, owijamy w folię aluminiową i pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Gruszkę kroimy w cienkie plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny i krótko przesmażamy na patelni z łyżeczką miodu. Upieczone, ostudzone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Sałatę wykładamy na półmisku, solimy, doprawiamy pieprzem i skrapiamy połową przygotowanego sosu.
Na sałacie układamy plasterki buraków, na burakach wykładamy pokrojony w kostkę ser feta. Na fecie kładziemy plastry podsmażonych gruszek. Wszystko posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Na sałatkę wylewamy pozostałą cześć dresingu.