Sałatka szwedzka to bardzo dobry sposób na zamknięcie ogórków gruntowych w słoikach. Przepis prosty, sprawdzony i godny polecenia.
Składniki do przygotowania ogórków
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 1,5 litra wody – 6 szklanek
- niecałe pół szklanki soli
Składniki na zalewę
- 1 szklanka octu spirytusowego 10 %
- 3 szklanki wody
- 3/4 szklanki cukru
Pozostałe składniki
- kilka kwiatostanów kopru ogrodowego
Ogórki powinny być świeże, najlepiej zbierane tego samego dnia.
Ogórki umyć, odciąć końce i pokroić w plasterki około 1-1,5 mm.
Pokrojone ogórki umieścić w dużej misce. Do dwóch litrów zimnej wody wsypać niecałe pół szklanki soli (kamiennej do przetworów – nie jodowanej!). Wymieszać i przelać do miski z ogórkami. Odstawić na 2 godziny.
Po tym czasie odcedzić ogórki z wody.
W słoikach umieścić odcedzone ogórki (wypełnić prawie całe słoiki, jednak nie upychać za dużo). Do każdego słoika włożyć kilka gałązek kwiatków kopru.
Do garnka wlać wodę, dodać cukier i ocet, zagotować. Gorącą zalewą zalać słoiki z ogórkami, zakręcić i pasteryzować przez 10 minut.