Pieczony placek z cukinii można podać na lunch lub obiad z jajkiem sadzonym, gulaszem czy z naturalnym jogurtem (to moja ulubiona wersja). Jest alternatywą dla cukiniowych placków. Osobiście wolę taką wersję, ponieważ w ten sposób unikam smażenia 😉
- 2 cukinie (około 600 g)
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki bułki tartej
- 3 jajka
- 100 g fety startej na tarce o dużych oczkach)
- pęczek koperku (posiekanego)
- sól (ostrożnie bo feta jest słona), pieprz, tarta gałka muszkatołowa
- Cukinie umyć, odkroić końce. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach razem z cebulą. Doprawić solą, wymieszać i zostawić na sitku na ok. 15 minut, następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku.
- Piekarnik nagrzać do 190 stopni C.
- Do miski z cukinii z cebulą dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, bułkę tartą, jajka, fetę. Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wymieszać.
- Wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec około 30 minut.