Dżem z rajskich jabłuszek z pigwą i skórką z pomarańczy

  • rajskie jabłuszka około 1 kg
  • owoce pigwowca 8 sztuk
  • skórka z pomarańczy (opcjonalnie)
  • cukier 2,5 szklanki

Jabłuszka i owoce pigwowca umyć. Jabłuszka podzielić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Tak samo postąpić z owocami pigwowca.

Cukier zagotować z dwiema szklankami wody. Do gorącego syropu przełożyć owoce i skórkę z pomarańczy. Gotować aż owoce staną się szkliste (około 2 godzin). Należy od czasu do czasu mieszać, aby nie przywarły. Gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków.

Dzięki Zuzia. Skórka się przydała. Połowę wykorzystałam do dżemu, a drugą do nalewki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *