Lubię mieszać owoce i tworzyć z nich przeróżne dżemy, marmolady i konfitury. Tym razem postawiłam na rajskie jabłuszka, śliwki węgierki i czarną porzeczkę. Z efektu jestem bardzo zadowolona. Polecam to naprawdę wyśmienity dżem 😉
- 1 kg rajskich jabłuszek
- 1 kg śliwek węgierek
- 1 kg czarnej porzeczki
- 3 szklanki cukru
Umyte jabłuszka rajskie podzielić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Śliwki umyć, wypestkować i przekroić na ćwiartki. Porzeczki umyć i odsączyć.
Z 2 szklanek wody i 3 szklanek cukru ugotować syrop. Do gorącego syropu dodać owoce. Gotować godzinę od czasu do czasu mieszając. Pozostawić do ostygnięcia. Czynność tę powtórzyć jeszcze dwukrotnie. Po tym czasie, jeśli konsystencja będzie zadowalająca, przełożyć gorący dżem do wyparzonych słoiczków 😀