Nalewka z rajskich jabłuszek, pigwy, aronii z nutą pomarańczy, cynamonu i kardamonu

Nalewka o wyjątkowym smaku i aromacie. Bardzo polecam 😉

  • 500 g rajskich jabłuszek
  • 8 sztuk owoców pigwowca
  • 1 szklanka suszonej aronii
  • 1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 300 – 350 g cukru
  • kawałek kory cynamonu
  • nasiona wyłuskane z trzech owoców kardamonu
  • 600 – 700 ml czystej 40 % wódki
  • 200 ml spirytusu 90 %

Umyte i osuszone jabłuszka i pigwę pokroić na ćwiartki, usunąć pestki. Jabłuszka pozostawić w ćwiartkach a pigwę pokroić na mniejsze kawałki.

Owoce przełożyć do dużego słoja i zasypać cukrem. Zakręcić słój i odstawić na 3 dni. Potrząsać słojem od czasu do czasu, żeby cukier lepiej się rozpuścił.

Czwartego dnia dodać do słoja skórkę pomarańczową, aronię, korę cynamonu oraz kardamon. Zalać wódką.

Odstawić na 3 tygodnie. Od czasu do czasu potrząsać słojem.

Po 3 – 4 tygodniach przelać przez sito o bardzo drobnych oczkach. Do nalewki dodać spirytus (ilość dowolna, można pominąć). Przefiltrować (używam do tego filtru do kawy). Rozlać do butelek i szczelnie zakręcić. Odstawić na 6 miesięcy, aby nalewka nabrała mocy i aromatu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *