Szalone ciasto czekoladowe (ciasto cukierkowe)
To szalone czekoladowe, bardzo smaczne i niezwykle dekoracyjne ciasto zrobiłam dla Bartosza na urodziny. Zainspirowałam się przepisem norweskiej blogerki kulinarnej 🙂
Składniki ciasta:
- 250 g masła
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 gramów mąki pszennej
- 50 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml mocnej kawy
Temperatura piekarnika 180°C
blaszka 25×25 cm
Masło i cukier utrzeć robotem kuchennym na na puszystą i jasną masę.
Następnie dalej ubijając wbijać jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt waniliowy.
Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta.
Na koniec dodać gorącą kawę i dokładnie połączyć.
Wlać ciasto do natłuszczoną formę i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut (do suchego patyczka).
Po przestudzeniu ciasto posmarować kremem. Wydzielić nożem kawałki ciasta a następnie każdy kawałek ozdobić żelkami i cukierkami (w ten sposób nie trzeba przecinać cukierków podczas porcjowania ciasta).
Składniki kremu czekoladowego:
- 350 ml śmietany kremówki 36%
- 190 g gorzkiej czekolady, posiekanej (minimum 50 % kakao)
Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić w lodówce. Kiedy sos się schłodzi do temperatury lodówkowej i zgęstnieje ubić do powstania gęstego kremu czekoladowego.
Do dekoracji różne żelki, czekoladki i cukrowe ozdoby, całkowita dowolność i niebywała frajda 😉
Polecam i zachęcam do skorzystania z tego przepisu, zwłaszcza jeśli adresatami ucztowania są dzieci 😀