Crazy sjokoladekake (godterikake)

Szalone ciasto czekoladowe (ciasto cukierkowe)

To szalone czekoladowe, bardzo smaczne i niezwykle dekoracyjne ciasto zrobiłam dla Bartosza na urodziny. Zainspirowałam się przepisem norweskiej blogerki kulinarnej 🙂

Składniki ciasta:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 gramów mąki pszennej
  • 50 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml mocnej kawy

Temperatura piekarnika 180°C

blaszka 25×25 cm

Masło i cukier utrzeć robotem kuchennym na na puszystą i jasną masę.

Następnie dalej ubijając wbijać jajka jedno po drugim. Dodać ekstrakt waniliowy.

Mąkę pszenną wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do ciasta.

Na koniec dodać gorącą kawę i dokładnie połączyć.

Wlać ciasto do natłuszczoną formę i równomiernie rozprowadzić na całej powierzchni. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 20 minut (do suchego patyczka).

Po przestudzeniu ciasto posmarować kremem. Wydzielić nożem kawałki ciasta a następnie każdy kawałek ozdobić żelkami i cukierkami (w ten sposób nie trzeba przecinać cukierków podczas porcjowania ciasta).

Składniki kremu czekoladowego:

  • 350 ml śmietany kremówki 36%
  • 190 g gorzkiej czekolady, posiekanej (minimum 50 % kakao)

Śmietanę kremówkę umieścić w garnuszku i podgrzać, prawie do wrzenia, zdjąć z palnika. Dodać czekoladę, odstawić na 2 minuty. Po tym czasie wymieszać do powstania gładkiego sosu czekoladowego. Schłodzić w lodówce. Kiedy sos się schłodzi do temperatury lodówkowej i zgęstnieje ubić do powstania gęstego kremu czekoladowego.

Do dekoracji różne żelki, czekoladki i cukrowe ozdoby, całkowita dowolność i niebywała frajda 😉

Polecam i zachęcam do skorzystania z tego przepisu, zwłaszcza jeśli adresatami ucztowania są dzieci 😀

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *