Półkruche ciasteczka tym razem w wersji świątecznej, choinki ozdobione kolorowymi lentilkami.
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 2 łyżki tłustej, kwaśnej śmietany
- 1 jajko, 1 żółtko
Lukier (sok z cytryny, cukier puder) – utrzeć. Powinien mieć odpowiednią konsystencję (w razie potrzeby dodać sok z cytryny lub dołożyć cukru pudru). Na koniec dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
2 paczki lentilek lub m & m-sów.
Masło w temperaturze pokojowej kroimy na małe kawałeczki. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę i jajka.
Składniki zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany.
Ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykrawamy ciasteczka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.