Popękane ciasteczka czekoladowe

Ich wspaniały rustykalny wygląd, bardzo czekoladowy smak z nutą cynamonu to powód aby jeszcze przed świętami zabrać się za pieczenie. Ja się skusiłam i naprawdę serdecznie polecam 😉

Czekoladowe kuleczki, suto obtoczone w cukrze pudrze podczas pieczenia rosną, rozchodzą się na boki, dzięki temu powstają dekoracyjne spękania 🙂 Ciasteczka są pyszne, czekoladowe i miękkie w środku.

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 1 jajko, 1 żółtko (temperatura pokojowa)
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kako
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • cukru puder do obtoczenia

Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Pozostawić do ostygnięcia.

Jajko, żółtko i cukier ubić na jasną, puszystą masę. Dalej ubijając, dodać ostudzoną, płynną czekoladę z masłem.

Osobno wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, szczyptę soli i cynamon.

Dodać do masy czekoladowej i wymieszać.

Ciasto wstawić co najmniej na 2 godziny do lodówki.

Nabierać trochę ciasta łyżeczką, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i suto obtoczyć w cukrze pudrze.

Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach nie mniejszych niż 2 centymetry.

Piec w nagrzanym piekarniku, na drugiej półce od dołu, 14 minut w temperaturze 170 stopni, grzałka góra/dół.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *