Jajeczka i zajączki – kruche, kokosowe ciasteczka na Wielkanoc 😉
200 g mąki
80 g wiórków kokosowych (możliwie najdrobniejszych)
100 g masła
100 g cukru pudru
1 jajko
2 łyżeczki ekstraktu naturalnego “cytryna z Sycylii” Dr Oetker
lukier cytrynowy (sok z cytryny i cukier puder) – opcjonalnie
Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem do uzyskania kruszonki. Wbić jajko, dodać ekstrakt cytrynowy. Krótko wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Ciasto owinąć w folię i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić od spodu.
Po przestygnięciu polukrować i ozdobić (opcjonalnie).