Kruche kokosowe ciasteczka

Jajeczka i zajączki – kruche, kokosowe ciasteczka na Wielkanoc 😉

200 g mąki

80 g wiórków kokosowych (możliwie najdrobniejszych)

100 g masła

100 g cukru pudru

1 jajko

2 łyżeczki ekstraktu naturalnego “cytryna z Sycylii” Dr Oetker

lukier cytrynowy (sok z cytryny i cukier puder) – opcjonalnie

Mąkę wymieszać z wiórkami i cukrem pudrem. Dodać pokrojone w kostkę masło i siekać nożem do uzyskania kruszonki. Wbić jajko, dodać ekstrakt cytrynowy. Krótko wyrobić. Jeśli masa byłaby za sucha dodać łyżkę śmietany. Gotowe ciasto powinno być zwarte, ale dość miękkie. Ciasto owinąć w folię i wstawić co najmniej na godzinę do lodówki.

Piekarnik nagrzać do 1800C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 milimetrów. Wycinać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 10-12 minut, aż zaczną się lekko rumienić od spodu.

Po przestygnięciu polukrować i ozdobić (opcjonalnie).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *