Pesto z rukoli ze słonecznikiem

Pesto z rukoli wyraziste w smaku, aromatyczne i pikantne można śmiało wykorzystać do potraw Wielkanocnych jako dodatek do jaj, makaronu, sałaty, kanapek czy pieczonych batatów. Jest nie tylko smaczne, ale posiada także piękną zieloną barwę 😉 i dużo prozdrowotnych wartości.

  • jedno opakowanie rukoli
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy lub oleju
  • sok z jednej cytryny
  • 25 g startego parmezanu (u mnie ser bursztyn długo dojrzewający)

Wszystkie składniki pesto wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta rozrzedzamy oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *