Pieczone bataty na humusie podane z pesto

  • 1 duży batat
  • przyprawy: mielona kolendra, kmin rzymski i papryka
  • sól
  • oliwa do skropienia batatów
  • kilka łyżek humusu najlepiej domowego
  • pesto z rukoli do podania pieczonych batatów (przepis w poście poniżej)

Bataty obrać i pokroić w dowolne niezbyt duże kawałki. Doprawić solą, pieprzem oraz kolendrą, kminem i papryką. Wymieszać z oliwą i ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około 35 minut (do miękkości). Bataty podawać na “pierzynce” z humusu. Na wierzchu ułożyć kolendrowe pesto. Podawać jako przystawkę do dania głównego lub jako oddzielne danie. Polecam, bo bataty według tego przepisu są pyszne 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *