Babka trójkolorowa

W tym roku na naszym Wielkanocnym stole zagościła trójkolorowa babka. Smaku nadają jej kisiele i kakao.

  • 250 g masła
  • 6 dużych jajek, białka oddzielone od żółtek
  • 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie kisielu cytrynowego
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego (można dodać także kroplę czerwonego barwnika spożywczego, wówczas kolor będzie czerwony) ja nie dodawałam barwnika i wyszedł wyblakły kolor różowy 😉
  • 1 łyżka kakao

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

W misie miksera umieścić masło i oba cukry a następnie utrzeć do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo jedno po drugim dodawać żółtka, cały czas ucierając. Następnie wlewać olej nie zaprzestając ucierania. Bezpośrednio do ciasta przesiać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia składników.

W osobnym naczyniu umieścić białka i ubić je na sztywno, następnie delikatnie wymieszać z pozostałym ciastem przy pomocy szpatułki.

Powstałe ciasto podzielić na 3 równe części. Do jednej części dodać: kisiel cytrynowy, sok z cytryny i skórkę cytrynową, do następnej kisiel wiśniowy a do ostatniej kakao. Delikatnie wymieszać szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 23 cm z kominkiem wysmarować masłem i oprószyć mąką pszenną. Ciasto wykładać łyżką (jest dość gęste) jedną warstwę na drugą, w dowolnej kolejności.

Piec w temperaturze 170 stopni, najlepiej bez termoobiegu, przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Po wystudzeniu można babkę polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *