“Jeżynówka”

Do wykonania tej nalewki potrzebne są oczywiście jeżyny, a ponadto alkohole (wódka i spirytus) oraz cukier.

Proporcji nie podaję, ponieważ ilość wódki, spirytusu i cukru zależy od tego jaką chcemy uzyskać nalewkę 🙂

Do zrobienia mojej nalewki użyłam jeżyn mrożonych. Po wyjęciu z zamrażalki przełożyłam do słoika, lekko dociskając i mieszając z cukrem. Po dwóch dniach jeżyny zalałam czysta wódką 40 % tak aby płyn zakrył owoce.

Po miesiącu owoce odcedziłam, powstały płyn przefiltrowałam. Po uzyskaniu klarownego płynu wzmocniłam nalewkę dolewając do niej spirytusu 😉

Leszku, dzięki za jeżyny 🙂 Jedna butelka dla Ciebie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *