Gołąbki zawijane w cukinii

Gołąbki, gdzie liście kapusty zastąpiłam plastrami cukinii robiłam pierwszy raz. Zapewniam jednak, że nie ostatni, bo wyszły wyśmienite 🙂 Zapiekane w passacie pomidorowej cukiniowe gołąbki to danie pierwsza klasa. Zachęcam do spróbowania tej wersji gołąbków, na pewno się nie zawiedziecie.

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz, majeranek
  • 2 – 3 młode cukinie
  • passata pomidorowa

Cukinie umyć i przy pomocy obieraka (ja użyłam obieraka) lub mandoliny do warzyw, zetrzeć na cienkie plastry. Odstawić.

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, drobno posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i śmietanę. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Dobrze wymieszać. Na deseczce ułożyć 2 – 3 plastry cukinii, na jednym z brzegów położyć uformowaną z mięsa kulkę, zrolować. Ot i cała filozofia. Zapewniam, że pracy mniej niż przy parzeniu kapusty do gołąbków 😉

Na doprawionej według uznania passacie pomidorowej układać gołąbki. Wierzch gołąbków pokryć pozostałą passatą. Przykryć folią aluminiową i wrzucić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *