Muffiny czekoladowe ze śliwką

Te maffiny są dedykowane dla solenizanta Tadeuszka 😀

  • 250 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 jaja
  • 1 szklanka naturalnego jogurtu
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier ze skórką z pomarańczy Dr. Oetker
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • kilka dużych śliwek
  • czekolada mleczna

na polewę:

  • 1 czekolada mleczna
  • 3 łyżki śmietanki 30 %
  • żelki myszki do dekoracji (opcjonalnie)

Składniki mokre (jaja, olej, jogurt) wymieszać w jednej misce. W drugiej misce wymieszać składniki suche (mąka, cukier, cukier waniliowy, cukier ze skórką z pomarańczy, proszek do pieczenia, cynamon). Połączyć składniki mokre z suchymi. Po wymieszaniu nakładać ciasto do formy muffinkowej wyłożonej papilotkami. Do każdej papilotki ląduje łyżka ciasta, na ciasto trzy spore kawałki śliwek oraz kostka czekolady (dwie połówki kotki). Na śliwki wkładamy następną łyżkę ciasta.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 – 30 minut.

Czekoladę ze śmietanką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Płynną czekoladą polewamy przestudzone muffiny a na wierzchu układamy żelowe myszki 😉

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *