Muffiny z czarną porzeczką

Miesiąc październik obfituje w naszej rodzinie w różne uroczystości. Takoż było i w przypadku muffinek z czarną porzeczką, które upiekłam z okazji urodzin Natalki 😉

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g czarnych porzeczek
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • Cukier dekoracyjny do posypania (opcjonalnie)

Mleko z olejem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ubić ręcznie za pomocą rózgi.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodać do płynnych składników. Wymieszać ręcznie za pomocą łopatki tylko do połączenia się składników. Dodać porzeczki i posiekaną czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyścielonych papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch babeczek posypać dekoracyjnych cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 20 – 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *