Miesiąc październik obfituje w naszej rodzinie w różne uroczystości. Takoż było i w przypadku muffinek z czarną porzeczką, które upiekłam z okazji urodzin Natalki 😉
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 150 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- cukier waniliowy
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g czarnych porzeczek
- 50 g gorzkiej czekolady
- Cukier dekoracyjny do posypania (opcjonalnie)
Mleko z olejem, cukrem, cukrem waniliowym i jajkami ubić ręcznie za pomocą rózgi.
W drugim naczyniu wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, a następnie dodać do płynnych składników. Wymieszać ręcznie za pomocą łopatki tylko do połączenia się składników. Dodać porzeczki i posiekaną czekoladę i ponownie, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremek muffinkowych wyścielonych papilotkami do 2/3 wysokości. Wierzch babeczek posypać dekoracyjnych cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 20 – 25 minut.