Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki
- 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Składniki na nadzienie:
- 6 jajek
- 150 ml śmietany 30%
- 100 g łososia wędzonego
- 1/2 pęczka szczypiorku
- duża kulka mozzarelli
- kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych
- sól, pieprz, oregano
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodajmy łyżkę zimnej wody). Dobrze jest na chwilę ciasto schłodzić w lodówce a następnie rozwałkować dopasowując wielkość do formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem 32 centymetrowej foremki. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut.
Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Plastry wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, mozzarellę rwiemy na małe kawałki. Na spód przestudzonej tarty wylewamy masę jajeczną, układamy łososia, mozzarellę i pomidorki. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.