Tarta z łososiem, mozzarellą i pomidorkami

Składniki na ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 125 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1 jajko 
  • 1/2 łyżeczki soli 

Składniki na nadzienie:

  • 6 jajek 
  • 150 ml śmietany 30% 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • duża kulka mozzarelli 
  • kilkanaście sztuk pomidorków koktajlowych 
  • sól, pieprz, oregano

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto (jeśli jest taka potrzeba dodajmy łyżkę zimnej wody). Dobrze jest na chwilę ciasto schłodzić w lodówce a następnie rozwałkować dopasowując wielkość do formy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej masłem 32 centymetrowej foremki. Ciasto równomiernie nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut. Następnie zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 – 20 minut.

Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem i oregano. Plastry wędzonego łososia kroimy w cienkie paski, mozzarellę rwiemy na małe kawałki. Na spód przestudzonej tarty wylewamy masę jajeczną, układamy łososia, mozzarellę i pomidorki. Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Tarta smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *