Ciasto czekoladowe z wiśniami

Ciasto czekoladowe z wiśniami o lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwaśnymi wiśniami w środku i polewą czekoladową na wierzchu.

Przepis nie wymaga zachodu. Wystarczy kilka chwil. Nie wymaga też użycia miksera. Wystarczy za pomocą łyżki połączyć suche składniki z mokrymi.

Do środka dodałam drelowane wiśnie ze słoika, które wcześniej dokładnie odsączyłam. To bardzo ważne, ponieważ zbyt duża ilość soku mogłaby spowodować zakalec.

  • 1,5 szklanka maki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • dobre 1/2 szklanki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 – 3/4 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • 100 ml śmietanki kremówki 30%
  • 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady

Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jaja, olej oraz mleko i wszystko razem mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiśnie. Formę smarujemy masłem. Ciasto wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut do “suchego patyczka”. Przestudzone wyjmujemy z formy.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *