Ciasto czekoladowe z wiśniami o lekkiej konsystencji i wilgotnym smaku. Mocno czekoladowe z lekko kwaśnymi wiśniami w środku i polewą czekoladową na wierzchu.
Przepis nie wymaga zachodu. Wystarczy kilka chwil. Nie wymaga też użycia miksera. Wystarczy za pomocą łyżki połączyć suche składniki z mokrymi.
Do środka dodałam drelowane wiśnie ze słoika, które wcześniej dokładnie odsączyłam. To bardzo ważne, ponieważ zbyt duża ilość soku mogłaby spowodować zakalec.
- 1,5 szklanka maki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- dobre 1/2 szklanki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jaja
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 – 3/4 szklanki mleka
- szczypta soli
- 100 ml śmietanki kremówki 30%
- 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
Mąkę przesiewamy razem z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy cukry, sól, jaja, olej oraz mleko i wszystko razem mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy wiśnie. Formę smarujemy masłem. Ciasto wykładamy na formę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut do „suchego patyczka”. Przestudzone wyjmujemy z formy.
Kremówkę mocno podgrzewamy, następnie dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Polewamy wierzch ciasta.