Mazurki: pralinkowy i kajmakowy

 

Dzisiaj upiekłam spody do mazurków, a jutro będę robiła masy i ozdabiała. W tym roku po raz pierwszy będzie mazurek z masą pralinkową, a drugi tradycyjnie jak co roku z kajmakiem i czarną porzeczką.

 

Mazurek pralinkowy

 

 

Spód mazurka:

 

150g mąki pszennej

150g mąki krupczatki

200g  masła

100g cukru białego

1 żółtko

2 duże łyżki śmietany

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Masa pralinkowa

 

100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych

150 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych, obranych ze skórki i posiekanych)

200 g nutelli

biała czekolada do dekoracji i dżem z czarnej porzeczki na spód mazurka

Nutellę roztopić (najlepiej w kąpieli wodnej, ponieważ szybko się przypala), dodać pokruszone wafelki i posiekane orzechy.

Upieczony spód mazurka posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie masą pralinkową.

Czekoladę roztopić (w kąpieli wodnej) i udekorować.

 

 

Mazurek kajmakowy

 

Spód mazurka (porcja na dwa mazurki):

 

500g mąki pszennej

250g masła

3/4 szklanki cukru białego (ja daję mniej, bo masa kajmakowa jest bardzo słodka)

3 żółtka

3 duże łyżki śmietany i jeśli potrzeba 2 łyżki zimnej wody

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy

 

Masa kajmakowa

 

1 puszka kajmaku gotowego (ja gotuję 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego)

200 g masła

alkohol (spirytus, koniak) opcjonalnie

dżem z czarnej porzeczki

dekoracja – wg swoich upodobań

 

 

Do kajmaku dodaję roztopione masło i po wymieszaniu alkohol celem zaostrzenia smaku.

Upieczony spód mazurka smaruję dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wykładam masę kajmakową.

Potem rzecz najprzyjemniejsza – dekorowanie.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *