Dzisiaj upiekłam spody do mazurków, a jutro będę robiła masy i ozdabiała. W tym roku po raz pierwszy będzie mazurek z masą pralinkową, a drugi tradycyjnie jak co roku z kajmakiem i czarną porzeczką.
Mazurek pralinkowy
Spód mazurka:
150g mąki pszennej
150g mąki krupczatki
200g masła
100g cukru białego
1 żółtko
2 duże łyżki śmietany
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Masa pralinkowa
100 g wafelków z nadzieniem z orzechów laskowych, pokruszonych
150 g orzechów laskowych (wcześniej uprażonych, obranych ze skórki i posiekanych)
200 g nutelli
biała czekolada do dekoracji i dżem z czarnej porzeczki na spód mazurka
Nutellę roztopić (najlepiej w kąpieli wodnej, ponieważ szybko się przypala), dodać pokruszone wafelki i posiekane orzechy.
Upieczony spód mazurka posmarować dżemem z czarnej porzeczki, a następnie masą pralinkową.
Czekoladę roztopić (w kąpieli wodnej) i udekorować.
Mazurek kajmakowy
Spód mazurka (porcja na dwa mazurki):
500g mąki pszennej
250g masła
3/4 szklanki cukru białego (ja daję mniej, bo masa kajmakowa jest bardzo słodka)
3 żółtka
3 duże łyżki śmietany i jeśli potrzeba 2 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Masa kajmakowa
1 puszka kajmaku gotowego (ja gotuję 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego)
200 g masła
alkohol (spirytus, koniak) opcjonalnie
dżem z czarnej porzeczki
dekoracja – wg swoich upodobań
Do kajmaku dodaję roztopione masło i po wymieszaniu alkohol celem zaostrzenia smaku.
Upieczony spód mazurka smaruję dżemem z czarnej porzeczki, a następnie wykładam masę kajmakową.
Potem rzecz najprzyjemniejsza – dekorowanie.