Limonkowa pychota

 

Key Lime Pie (ciasto limonkowe z Florydy) – przetestowane przeze mnie trzykrotnie (ostatnio na urodziny Natki a potem Bartka) – polecam z uwagi na wyrafinowany, wyrazisty smak.

 

250g ciastek digestive z czekoladą  pokruszyć (najszybciej w malakserze) i połączyć ze    100g roztopionego masła.  Tak przygotowanym ciastem wyłożyć wysmarowaną masłem formę do tarty. Schłodzić (ok. 30 minut) w lodówce. Zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.

 

Masa limonkowa:

1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
skórka starta z 4 limonek (na bardzo drobnych oczkach)
sok z 4 limonek (pół szklanki)
250ml śmietanki 30%

 

Mleko skondensowane, startą skórkę z limonki, śmietanę i sok z limonek miksujemy do uzyskania gęstej masy. Robi się to błyskawicznie. Masę wykładamy na schłodzony spód okruszkowy i schładzamy w lodówce przez pół godziny.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *