Muffinki z żurawiną

 

Polecam zwłaszcza teraz w  jesienne chłodne wieczory. Podane z dobrą herbatą poprawią nastrój każdemu. Smak i aromat, którym wypełniają całe mieszkanie powoduje, że natychmiast znikają wszystkie jesienne smuteczki. A wykonuje się je błyskawicznie!

 

składniki :

 

2 szklanki mąki

1 szklanka cukru

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

2 jaja

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

otarta skórka z cytryny

1/2 szklanki płatków migdałowych

1 szklanka świeżych lub mrożonych żurawin

ja dodałam jeszcze garść rodzynek (na prośbę Rysia)

 

W misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartości  obydwu misek (nie mieszać zbyt dokładnie), dodać migdały, żurawinę (ja miałam mrożoną) i ewentualnie rodzynki. Piec 30 minut w temperaturze 190 stopni. Przed włożeniem do piekarnika każdą muffinkę posypałam brązowym cukrem, ponieważ bardzo lubię gdy po upieczeniu tworzy się na wierzchu pyszna skorupka. 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *